Sähköpostiin tulee jälleen automaattivastaus: ”Olen lomalla”. Juhannuksen jälkeen suunnittelijoilta ja rakennuttajilta tulee entistä useammin näitä lomavastaajan viestejä oikean vastauksen asemasta. Kesän kypsyessä heinäkuun ensimmäisiin päiviin, Suomi hiljenee entistä enemmän loman viettoon. Sosiaalinen media täyttyy kuvista mökeiltä, puutarhoista, laitureista ja välkehtivien vesien lumosta. L2 ei mene kiinni, jotkut ovat aina töissä.

Me kuusi (Niko, Kari, Mikko, Mari, Topi ja Kaisa) suuntaamme jo viikonloppuna Lontoon eteläpuolella olevaan Eghamin kylään ja siellä sijaitsevalle Royal Holloway collegen kampukselle. Vaikka aurinko paistaa ja lämpötila on helteen puolella, emme tulleet lomailemaan, vaan odotettuun konferenssiin. Maanantaiaamuna täällä starttasi paloalan suurimpiin tapahtumiin lukeutuva Interflam, jo neljättäkymmenettä kertaa.

Kolmepäiväisessä tapahtumassa ohjelmassa on valinnan varaa: meneillään on kolme rinnakkaista luentoa eri aihepiireistä aamusta aina iltakuuteen. Tutkimuksia ympäri maailmaa on koostettu aihepiireittäin samankaltaisista asioista kiinnostuneiden kuultavaksi. Onko kiinnostuksesi lähempänä uusia sammutusmenetelmiä, ihmisen käyttäytymistä vai oletko suuntautunut simulointiin, materiaalien palokäyttäytymiseen tai palontutkintaan? Jokaiselle löytyy jotain. Päivien ohjelma löytyy täältä: https://www.intersciencecomms.co.uk/html/conferences/Interflam/if19/Programmeif19.htm.

Tapahtuman tarjonta on kasvanut vuosien varrella ja nyt esiteltävänä on jo 123 esitystä ja yli 100 posteria. Erityisesti tällä hetkellä puhuttaa julkisivujen paloturvallisuus ja näiden testausmenetelmät. Tässä muutamia irrallisia poimintoja ensimmäisen päivän muista aiheista:

Kommenttipuheenvuorossa Colin Todd kertoi, että uusiin asuntoihin Skotlannissa asennetaan palokuntaa varten evakuointijärjestelmä, joka ei korvaa palovaroittimia tai -ilmaisimia. Tämän avulla pelastuslaitos voi myös evakuoida porrashuoneen alatasolta käsin tiettyjä kerroksia tai asuntoja. Tämä uudistus liittynee koko maailmaa puhuttaneeseen Grenfell talon paloon ja siitä poikineisiin muutoksiin rakentamisen paloturvallisuuteen. (Tutkinnasta ja tuloksista, esimerkiksi täällä: https://assets.grenfelltowerinquiry.org.uk/documents/Colin%20Todd%20report.pdf)

Birgitte Messerschmidtin (NFPA, USA) mukaan ihmisille on syntynyt liiallinen usko uusien asuntojen turvallisuustasoihin. Tosiasiassa käytäntö voi olla aivan muuta. Rakennushankkeeseen ryhtyville ei ole kyetty perustelemaan, miksi turvallisuuteen kannattaisi panostaa minimitasoa enemmän.

Aalto yliopiston professori Simo Hostikka esitteli salin täydelle kuulijoita Sysmän terveyskeskuksessa tehdyistä palokokeista. Näitä kokeita olimme saaneet itsekin olla seuraamassa. Terveyskeskuksen hoitohuoneissa tehtiin kokeita erilaisilla asetelmilla ja sytyttämällä palo joko automaattisella sammutuslaitteistolla varustetussa hoitohuoneessa tai antamalla palaa vapaasti. Kokeissa mitattiin lämpötiloja ja savukaasuja, tarkoituksena tarkastella ihmisen selviämistä palotilanteessa erilaisilla asetelmilla. Tarkastelun alla oli automaattisen sammutuslaitteiston (eli sprinklerin) merkitys pelastautumisessa ja palosta selviämisessä. Tutkimuksesta on uutisoitu aiemmin esimerkiksi täällä: https://yle.fi/uutiset/3-10475600.

Alustavista tutkimustuloksista kuulimme muun muassa, että sprinklerit rajoittivat paloa ja sammuttivat vajaan neljänneksen niistä. Suurissa paloissa sprinklerit vähensivät merkittävästi tukahduttavien ja ärsyttävien palokaasujen vaikutuksia lisäämällä pelastautumisaikaa. Ne eivät kuitenkaan poistaneet riskiä toimintakyvyn menettämisestä. Pienissä paloissakaan sprinklerit eivät taanneet selviytymistä. Jäi vaikutelma, että automaattinen sammutusjärjestelmä selvästi parantaa selviämisen mahdollisuutta, mutta ei ole autuaaksi tekevä ratkaisu.

Oman aihepiirinsä muodosti erityisryhmien poistumisturvallisuus. Näitä oli pohdittu useissa tutkimuksissa, milloin vanhusten, lasten ja sairaalapotilaiden poistumisen kannalta. Erikoistilanteita unohtamatta, kuten esimerkiksi lentokoneiden poistumisturvallisuus matkatavaroiden kanssa. Olipa edustettuna myös reppua kantavat tunneleista ylöspäin poistuvat henkilöt. Virtuaalitodellisuuden mahdollisuudet ja rajoitukset käyttäytymistutkimuksessa puhuttivat – tästä kuulemme tulevaisuudessa varmasti lisää.

Konferenssin alkupuolen sato on runsas ja lupaa hyvää myös jälkimmäiselle puolelle! Aurinkoiset terveiset Interflamista!